Ispanak, çocukluğumuzdan bu yana faydaları ile anlatılan ve
yedirilmeye çalışılan bir besin kaynağıdır. İçerisinde A, C, E ve B
grubu vitaminleri barındırmaktadır. Ayrıca magnezyum, fosfor
ve iyot minerallerini de içeren ıspanak, demir yönünden de zengin
olduğu iddia edilen bir yiyecektir. Ispanakta, bol miktarda da protein
bulunmaktadır.
Çocuk yaşlarda, pek de sevilerek yenmeyen ıspanak yemeği, aslında
zaman geçtikçe alışılan ve sevilebilen bir gıdadır. Çocukları özendirmek
için izletilen, “Temel Reis” gibi çizgi filmlerde, bu yemeğin önemi
vurgulanmıştır. Yapısında çok sayıda mineral ve vitamin olsa da, kimi
bilim adamları ıspanağın anlatılanlar kadar besin değeri taşımadığı
yönündeki açıklamalarda birleşmektedirler.
Ispanağın bir takım bilinen faydaları ise, özellikle vücudun direnci ve
dayanıklılığı ile ilgilidir. Vücut dayanıklılığını arttıran, vücuda
kuvvet veren ıspanak, yorgunluğu gidermekte de yardımcı bir besindir.
Ispanak, yalnızca bedeni değil; zihni de kuvvetlendirmektedir. Yaşın
ilerlemesi ile ortaya çıkan öğrenme yavaşlığı ve zihinsel tembelliği
gidermede de etkisi olan ıspanak, kansızlığa da iyi gelmektedir.
Ispanağın bilinen en önemli faydalarından biri de, kanser, kalp ve damar
hastalıkları gibi hayati önem taşıyan rahatsızlıklara karşı faydalı
olmasıdır. Buna ek olarak soğuk algınlığı, ağız hastalıkları, boğaz ve
göğüs rahatsızlıklarına karşı da, ıspanağın oldukça yararlı olduğu
bilinmektedir.
Ispanak yemeği, içerdiği besin değerleri yönünden yüksek tansiyona,
felç rahatsızlığına ve bilhassa da yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına
karşı iyi gelmektedir. Vücudu kuvvetlendirmesi ile ilgili olarak,
hamile kadınlara ve doğacak olan bebeklere güç vermekte ve onları
kuvvetlendirmektedir. Ispanak, bir psikolojik etkiye sahipmişcesine,
sinirleri yatıştırmaktadır. Buna ek olarak da, kişiye sakinlik
vermektedir.Biyolojik olarak vücudu rahatlattığı bir başka nokta da,
ıspanağın sindirimi kolaylaştırmasıdır. Bu durumla ilgili olarak,
ıspanak bir idrar söktürücüdür. Belli bir dönem oldukça büyük bir sorun
olan hemoroit rahatsızlığına (Basur) da iyi gelen ıspanak, yara ve yanık gibi vücudun deforme olduğu bölgelerde de iyileşmeleri hızlandırmaktadır.
Ispanak yemeği, kemikleri ve dişleri de güçlendirmektedir. Buna bağlı
olarak, ıspanağın diş çürümelerini önlediği de, savunulan düşünceler
arasındadır. Ispanak, kolesterolü düşürmekte ve şeker hastalığı için de
yararlı olabilmektedir.
Ispanağın kullanımı nasıldır?
Ispanak, salata ve çorbalara konulabildiği gibi, başlı başına bir
yemek olarak da hazırlanabilmektedir. Ispanağın kaynatılarak, suyunu
içmek de vücuda kuvvet vermekte ve direnç sağlamaktadır. Anadolu’daki
birçok insan ise, ıspanağın en çok börek içine konulmuş halini
tüketmektedir. Ispanaklı börek, ülkemizde oldukça fazla tüketilen ve
sevilen bir aperatif yiyecektir.
Ispanağın kaynamış süte batırılması sureti ile yüz ve boyun bölgesine maske yapılabilmesi, bu bitkinin cilt
sağlığı açısından da yararlı olduğu bilgisini vermektedir. Uygulanan bu
maske ile, sivilcelere karşı da fayda sağlanabilir. Ispanak, her ne
kadar birçok yararlı etkiye sahip olsa da, romatizma, gut hastalığı,
eklem iltihabı ve böbrek taşı olan hastalar tarafından yenmemelidir.
Çoğu uzman, bu tip rahatsızlığı olanlara, ıspanak yemeyi tavsiye
etmemektedir.
Kaynakça:
http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/ispanak.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder