Bu beyaz içecek kalsiyum, D
vitamini, fosfor ve kemiklerinizin ve dişlerinizin sağlıklı ve sağlam
olmasını sağlayan diğer besinleri içerir. Ayrıca kan damarlarınızın ve
kaslarınızın düzenli çalışmasını sağlar.Süt tam bir besin maddesidir.
Protein, yağ ve karbonhidrat içeren yegane besin maddesidir.
Güçlü
kemikleriniz olmasını sağlar.Vücudunuzdaki kalsiyumun %99'u kemikleriniz
ve dişlerinizdedir. Süt, güçlü kemik ve dişlere sahip olmanızı sağlar.
Ayrıca birçok araştırma, sütün, kemik yoğunluğunu da arttırdığını
ispatlamıştır.
Bu da daha az kırık ve daha düşük kemik erimesi riski
anlamına gelir.Kalsiyum kanınızın sağlıklı kalmasını sağlar ve
kaslarınızı güçlendirir
Vücudun geri kalan kalsiyumu, kaslarda, kanda
ve hücrelerarası sıvıda bulunur ve kassal hareketler ve dolaşımsal
faliyetler için kalsiyuma ihtiyaç duyar. İnsan vücudunu, kan
dolaşımındaki kalsiyumu dengede tutabilmek için çok çabalar çünkü
kandaki kalsiyum sayesinde homeostazi (vücut dengesi) sağlanır. Kalsiyum
kan damarlarının büzülmelerinde ve açılmalarında büyük rol oynar. Eğer
kalsiyum oranı düşerse, vücut, kanda ihtiyacı olan kalsiyumu
dengeleyebilmek için kemiklerden kalsiyum çekmeye başlar fakat siz,
günlük besinlerinizde, yeterince kalsiyum alırsanız, hem kanınızdaki
kalsiyumu, hem de kemiklerinizdeki kalsiyumu normal oranda tutar ve
vücudunuzu korursunuz.
Süt içenler daha zayıf olmaya yatkındırlar.Süt
tüketenlerin günlük beslenme şekli daha sağlıklıdır, bu nedenle de süt
içmeyenlere göre genellikle daha zayıftırlar. Araştırmalara göre, süt
içen annelerin, süt içen çocuklarının olma oranı daha fazladır ve süt,
çocuklara ihtiyaçları olan besinleri verdiği gibi, birçok sağlıksız
içecekten daha az kaloriye sahiptir. Ayrıca az yağlı sütler tercih
ederek, alacağınız kaloriyi azaltmak da elinizdedir.
Ne oranda içilen süt faydalıdır?
Ne
kadar içerseniz için süt faydalıdır ama ideali günde 1 bardaktır. 3
bardak süt ise kalsiyum ihtiyacınızın %100'ünü karşıladığı gibi, D
vitamini ihtiyacınızın %75'ini karşılar ve yüksek kalitede protein,
potasyum, fosfor, A vitamini ve B12 vitamini de almanızı sağlar.
Bütün
bu faydalarının yanında süt, günlük sıvı (su) ihtiyacınızı da
gidermenize yardımcı olur. Çünkü sütün %90'ı sudan oluşur ve 1 bardağı
80-120 kalori içerir.
Süt içmenin Faydaları:
Kemik erimesini önler.
Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir.
İshali tedavi eder
Mide rahatsızlıklarını giderir.
Sindirim sistemini düzene sokar.
Ülseri önler.
Beynin gelişme ve çalışmasında faydalıdır.
Dişleri korur ve çürükleri önler.
Kronik bronşiti önler.
Tansiyonu düşürür.
Kanserin önlenmesine yardımcı olur.
Büyüme ve gelişmeyi sağlar.
Hücre ve doku oluşumunu hızlandırır.
Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
Yağsız süt, kolesterolü düşürür.
A, B, C, D, E, K vitaminleri vardır.
Yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar.
Kilo kontrolünü ayarlar.
Kasları güçlendirir.
Hücreleri onarır.
Süt içilmezse:
A vitamininin eksikliğinde: Gece körlüğü, zeka geriliği, hastalıklara karşı korumasız kalır.
B1 vitamininin eksikliğinde: Çocuklarda büyüme yavaşlığı görülür.
B2 vitamininin eksikliğinde: İştahsızlık, sindirimde bozukluk, güçsüzlük hastalıklarına rastlanır.
B6 Vitamininin eksikliğinde: Çeşitli nörolojik hastalıklarla birlikte beyin ve sinir hastalıkları gözlenir.
C vitamininin eksikliğinde: Dişeti kanamaları, kemik hastalığı görülür.
D vitamininin eksikliğinde: Raşitizm, kemiklerde zayıflık belirtileri yaygınlaşır.
Ancak
yapılan araştırmalar gereğinden fazla içilen sütün özellikle büyüme
çağındaki çocuklara zararlı olabileceği yönündedir. Fazla sütün
zararlarından biri de aşırı tüketimi nedeniyle vücutta depolanan
kalsiyum büyüme hormonu olan Growth Hormon salınımını azaltacağından
çocukların büyüme hızını yavaşlatacaktır.
Sütün zararları arasında
fazla tüketiminin demir eksikliğine neden olmasıdır. Bu da çocuklarda
demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümelerine sebep olacak,
halsizlik, uykusuzluk yapacaktır.Bunların yanı sıra sütün çok faydalı
bir içecekken pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve
homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geldiği söylenmektedir.
Tüm
bunların yanı sıra uzmanlar taze olarak tüketilen yeşil yapraklı
bitkilerin (maydanoz, dereotu gibi) vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını
karşılayacağını söylemektedir. Ayrıca sütün zararlarından korunabilmek
adına Sütü süt olarak değil, mayalanmış olarak yoğurt, kefir, peynir
olarak kullanmanın daha faydalı olduğu, sütü kaynatmaktan dolayı
kaybedilen vitamin, mineral ve enzimlerin bir kısmını geri kazanılacağı
düşünülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder